Sorry, no Flash player installed!

Projects - Legal & Commercial

101 New Cavendish Street, London, W1

Client: Greycoat Estates Ltd
Architect: Sturgis Associates
Project Managers: Buro Four
Structural Engineers: Furness Partnership
Services Consultant: Jaros Baum & Bolles
Cost Consultants: WT Partnership
Contract Period: 80 Weeks
Contract Value: £26 Million

101 New Cavendish Street was purchased by CORE in 2006, a mixed use development previously owned by John Lewis and located on an island site consisting of office space (levels 1 - 4) and 49 individually owned flats (levels 5 - 9) which were all occupied during the construction activities.

The clients brief was to increase the net office space by filling in the buildings H frame appearance, therefore increasing the overall area by over 20,000 sq ft.

Within the office space a bespoke ceiling incorporating chilled beams was designed to maximise the varying ceiling heights. A fully accessible raised flooring system was also provided. Each level has two cores of toilet blocks should split tenancy be required.

The formation of the penthouses to the 9th floor dictated that the existing services to all the 49 flats were to be altered and plant rooms relocated to the basement. (During this changeover, supplies were maintained to the flats and disruption was kept to a minimum). The project value was in excess of £26 Million and carried out on a design and build basis.

Along with the office redevelopment, the construction of 9 new residential units was part of the project. Seven units located on the Ground floor and Two Penthouse apartments, one at each end of the building.

Following demolition during the first half of 2007, Faithdean continued with the programme to place some 140 piles driven 18 metres into the ground of which the logistics of low head room were overcome by utilising a mini piling rig. This was followed by the steel frame which was erected on site. The basement areas were redesigned to accommodate new plant for both offices and residential supplies.

The Ground floor accommodates two new residential entrances, substantial space for future retail development and the office reception which links to offices via three scenic lifts.